Anasayfa
Allah’a Kulluk: Efendi-Kul İlişkisine Bir Dalış
Allah’a Kulluk: Efendi-Kul İlişkisine Bir Dalış

Allah’a Kulluk: Efendi-Kul İlişkisine Bir Dalış

Mümin
- Kez Okundu
16 Şubat, 2023

Allah, yaratılış ve varlığımızın amacını bize çok açık bir şekilde bildirerek şöyle buyurmuştur:

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

Ve ben cinleri ve insanları ancak Bana kulluk etsinler diye yarattım.

Kur’an 51:56

İbadetin özü Allah’a tam bir teslimiyet ve itaattir. İbn Cevzi, Zaad al-Masir’deki bu ayetin anlamı hakkında şöyle dedi:

Bana boyun eğsinler ve alçakgönüllü olsunlar diye. Dilbilimsel olarak, ‘ibadet’ kelimesi boyun eğmeyi ve boyun eğmeyi gerektirir. [Allah’ın] her mahlûku, Allah’ın hükmüne boyun eğer ve itaat eder ve ondan kaçamaz.

Zaad al-Maseer

Allah, Kur’an boyunca sürekli olarak Kendisinden Efendi (رب) ve bizi de O’nun kulları (عبد) olarak adlandırır. Mesela Allah diyor ki:

وَأَنَّ اللهَ لَيْسَ بِظَلَّامٍ لِّلْعَبِيدِ

Allah kullarına asla zulmetmez.

Kur’an 3:182

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ ۖ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ ۖ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ

Kullarım sana Beni sorduğunda: Ben gerçekten çok yakınım. Bana dua ettiklerinde dualarına icabet ederim. O halde, Bana ‘itaat’ ile cevap versinler ve Bana inansınlar, belki onlar ‘doğru yola’ hidâyet edilirler.

Kur’an 2:186

Bu, köle ticareti sırasında Batı’daki efendi/köle ilişkisine dair düşünce biçimimizle karıştırılmamalıdır.Tek gerçek efendi Allah’tır ve tek gerçek tam kulluk O’na aittir, hemcinsine değil. Hazreti Muhammed (ﷺ) şöyle buyurmuştur:

لَا طَاعَةَ لِمَخْلُوقٍ فِي مَعْصِيَةِ اللهِ

Allah’a isyan söz konusu olduğunda, [hiçbir] yaratılana itaat yoktur.

Ahmad 1095

Arapça’da ‘köle’ (عبد) kelimesi mülkiyetle ilişkilendirilir, çünkü mal sahibi köle üzerinde tam kontrol ve yetkiye sahiptir. Bu tür tanımlama Allah için daha da geçerlidir, çünkü:

  • Her şey Allah’a aittir ve O, varlıktaki her zerreye tam bir güç ve hakimiyet sahibidir. Bu manada güneş, ay, yıldızlar, ağaçlar, dağlar, denizler, rüzgarlar gibi cansız varlıklar dahi O’nun kulları sayılır. Duyularımız ve çocuklarımız da dahil olmak üzere sahip olduğumuz her şey aslında Üstad tarafından hediye edilmiş ve O’na aittir, dolayısıyla her an geri alabilir. O’nun katında yüksek mertebelere sahip olanlar bile bu gerçekten kaçamazlar. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

Hıristiyanların Meryem oğluna yaptıkları gibi beni övmekte aşırıya kaçmayın, çünkü ben ancak onun kuluyum. De ki: Allah’ın kulu ve elçisi

Bukhari 3445
  • Biz Allah’a sınır koyamayız ama O dilediği kadar sınır koyabilir. Kimin yaşayacağına/öleceğine, rızık vereceğine, şifa vereceğine, hastalanacağına, başarılı olup olmayacağına vs. Allah karar verir. Bu tür kararları alırken bizden izin veya görüş istemez. Neden? Çünkü O Efendidir ve bizler kullarıyız. Efendi bir karar verdiğinde, kullarının tek seçeneği uymaktır çünkü kullar Efendinin kararına karşı çıkma yetkisi yoktur. Örneğin, Allah yarın hayatınızı sonlandırmaya karar verdiyse, onu durdurmak için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur.
  • Kıyamet günü hepimiz O’nun tarafından yargılanacağız ama Kuran’da bildirildiği gibi kimse O’nu yargılamaya cesaret edemeyecek.

O, yaptıklarından sorguya çekilmez, ancak onlar sorguya çekileceklerdir.

Kur’an 21:23

Neden? Çünkü Efendi, kulların zayıflığı ve yetkisizliği nedeniyle kullara karşı sorumlu değildir. kul üzerindeki tam yetkisi nedeniyle kulu sorgulayan ve sorgulayan Efendi’dir.

Bir insan efendi hataya, önyargıya, adaletsizliğe, açgözlülüğe ve diğer ahlaksızlıklara eğilimli olabilir, ancak Allah, bu tür kusurlardan arınmış ve hepimiz O’na karşı sorumluyken kimseye hesap vermeyen mükemmel Efendi’dir. O, Adildir, Sevendir, Rahimdir, Halîmdir, Affedicidir, Rahîmdir!

Yorum

Yorumlar

Yorum Bulunamadı
İlk yorumu sen yap!

Misyonumuz, okuyuculara İslami inançlar ve uygulamalar, Müslüman tarihi, İslam sanatı ve kültürü ve güncel olaylar dahil olmak üzere çeşitli konularda kapsamlı ve güncel içerik sağlamaktır.