Anasayfa
Beş Adımda Zekat Rehberi
Beş Adımda Zekat Rehberi

Beş Adımda Zekat Rehberi

Mümin
- Kez Okundu
30 Mart, 2023

Zekat İslam’ın üçüncü şartıdır. Yıllık servetleri belirli bir miktarı aşarsa Müslümanların imtiyazsızlara ödemesi gereken servet miktarını yansıtır.

Zekat, Müslümanlar olarak yerine getirmemiz gereken en önemli yükümlülüklerden biri, Allah’a karşı sorumlu olduğumuz bir ibadettir. Allah Kuran-ı Kerim’de zekat verme yükümlülüğümüzü şöyle açıklamaktadır:

Namazı dosdoğru kıl, zekâtı ver ve rükû edenlerle birlikte rükû et.

Kur’an 2:43

Bununla birlikte, çoğumuz zekatla ilgili karmaşıklıkları anlamakta zorlanabiliriz. Bu nedenle, bu güzel ibadet eylemi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanıza yardımcı olmak için bu beş adımlık basit kılavuzu oluşturduk.

Zekatım ne için?

Zorunlu bir hayır işi olarak zekat, toplumun en fakir üyelerinin açlıktan ve mali güvensizlikten korunmasını sağlar. Ayrıca zekat, kalbimizi bencillik ve tamahtan arındıran önemli bir manevi ameldir. Zekât sadece ihtiyaç sahiplerine değil, malını Allah rızası için paylaşanlara da fayda sağlar. Zekat vermekle, malımızın bizim değil, Allah’a ait bir nimet olduğunu kabul etmiş oluyoruz. Ve bize verdiği her şey için Allah’a şükrettiğimizi. Elhamdülillah!

Zekatı kimler verir?

Aklı başında, Müslüman, yetişkin (buluğ çağına ulaşmış) ve bir kameri yıl veya daha fazla bir süre nisap sınırına ulaşmış olan herkesin zekat vermesi gerekir.

Nisap – zekatın ödenmesi için kişinin sahip olması gereken asgari servet değeri – şöyle tanımlanır:

  • 85 gr altın
  • 595g gümüş

Nisabınızı altın veya gümüş miktarına göre belirleyebilirsiniz. Bu genellikle yerel para biriminizdeki eşdeğer değerdir. Çoğu âlim, daha çok kişinin zekat verebileceği ve dolayısıyla daha çok kişinin yararlanabileceği anlamına geldiği için düşük değeri tercih eder.

Zekat nasıl hesaplanır?

Bir tam yıl elde tutulmak ve nisabı geçmek şartıyla çoğu mal türünden zekat %2,5 oranında verilir. Zekat yılınız, servetinizin nisap miktarına ilk ulaştığı gün başlar.

Zekatınız, sonraki her yıl için o tarihte hesaplanmalıdır. Zekat ödemeye ne zaman hak kazandığınızı hatırlamıyorsanız, o zaman tarihi tahmin etmek için elinizden geleni yapın.

Zekât ancak tam bir yıl geçtikten sonra farz olur ve bundan sonra ödemeyi gereksiz yere geciktirmemelisiniz. Dilerseniz zekatınızı peşin ödeyebilir ve zekat yılınızın sonunda vadesi geldiğinde miktarı buna göre ayarlayabilirsiniz, ancak bu zorunlu bir gereklilik değildir.

Alternatif olarak, birçok kişi ekstra ödüller kazanmak için her yıl Ramazan ayında zekat ödemeyi tercih ediyor. Zekatınızı Ramazan ayında ödemek, her kameri yılda ödemeyi hatırlamanızı da kolaylaştırır. Ancak, sonraki yıl içinde ödemeniz gerektiğini, aksi takdirde zekatınızın gecikeceğini lütfen unutmayın.

Hanefi mezhebine göre servet hesabına göre zekat şu şekilde verilir:

  • Altın ve/veya gümüş içeren süs eşyaları veya mücevherler dahil altın ve gümüş
  • Evde veya banka hesaplarında tutulan nakit
  • Emeklilik
  • Yatırım amaçlı sahip olunan gayrimenkuller
  • Doğrudan veya yatırım fonları aracılığıyla sahip olunan hisse senetleri ve paylar
  • Başkalarına ödünç verilen para
  • Ticaret ve ticari mallarda iş stoğu
  • Tarım ürünleri

Zekatı kim alır?

Zekat almaya hak kazanan kişi/sebep kategorileri Kuran’da (9:60) şöyle anlatılır:

  • Yoksullar: Çok az gelir elde edenler veya hiç geliri olmayanlar.
  • Muhtaç: Temel ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele eden kişiler.
  • Zekat yöneticileri: Zekatı toplamak, saklamak, korumak, kaydetmek ve dağıtmaktan sorumlu kişiler.
  • Kalpleri Barıştırılacak Olanlar: İslam’da yeni olanlar.
  • Köleliktekiler: Köleleştirilmiş/esir tutulanları serbest bırakmak.
  • Borçlu olanlar: Borçlar, İslam hukukuna aykırı fiillerden kaynaklanmadığı sürece
  • Allah Yolunda: İslami değerleri teşvik etmek.
  • Yolcu: Seyahat ederken veya evinden uzaktayken mahsur kalan ve yasal amaçlarla seyahat ettiği sürece mali yardıma ihtiyacı olan herkes.

Fitre Zekatı Nedir?

Fitre ile zekat aynı şey değildir. Fitre, Ramazan Bayramı‘ndan önce ödenmesi gereken zorunlu bir sadakadır. Fitre, ailenin her ferdi için 1 Sa’ (iki avuç) yiyecek, tahıl veya kuru meyveye eşdeğerdir ve serveti ne olursa olsun hanenizdeki her bireye farzdır. Bağımsız yetişkinlerin, çocuklar veya yaşlılar gibi bakmakla yükümlü oldukları kişiler adına ödeme yapmaları gerekmektedir.

Hayırlı Ramazanlar!

Yorum

Yorumlar

Yorum Bulunamadı
İlk yorumu sen yap!

Misyonumuz, okuyuculara İslami inançlar ve uygulamalar, Müslüman tarihi, İslam sanatı ve kültürü ve güncel olaylar dahil olmak üzere çeşitli konularda kapsamlı ve güncel içerik sağlamaktır.