Anasayfa
İslami Ayların Anlamı
İslami Ayların Anlamı

İslami Ayların Anlamı

Mümin
- Kez Okundu
16 Şubat, 2023

İslami takvim, güneşin döngüsü yerine ayın döngüsünü takip ettiği için Miladi takvimden farklıdır, ancak iki takvimin ortak bir noktası vardır: her ikisinin de 12 ayı vardır. 12 İslami ayın her biri farklı anlamlara sahip olup, dördü savaş ve çatışmanın yasak olduğu kutsal aylardır.

Her ayın arkasında hem sembolik hem de son derece ilginç olan zengin bir tarih vardır. Bu nedenle, İslami ayların anlamı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız okumaya devam edin.

Muharrem

İslami takvimde ilk ay Muharrem‘dir ve Arapça’dan ‘yasak‘ olarak tercüme edilir. Adı, savaşmanın haram olduğu dört haram ayın ilki olmasından kaynaklanmaktadır. Müslümanların hacdan saldırıya uğramadan dönebilmeleri için kutsaldır. Muharrem’de meydana gelen bir dizi kayda değer olay vardır ve en önemlisi 10. gün olan Aşure Günü‘dür.

Safar

İkinci aya Safer denir. Çeviri ‘boşluk‘ anlamına gelir ve bunun iki olası nedeni vardır. Bazıları bu ismin, yılın bu zamanında herkesin dışarıda yiyecek bulup toplaması nedeniyle Arap evlerinin boş olmasından geldiğine inanıyor. Buna karşılık, bazı insanlar ayın anlamının savaş sonrası düşmanlarının evlerini yağmalayan Arapların hikayelerinden geldiğine inanıyor. Safer sırasında birkaç savaş yapıldı ve İslam’ı barışçıl bir din olarak pekiştirme çabasıyla Allah (cc), Müslümanlara Safer sırasında daha fazla çatışmadan kaçınmak için Medine’ye taşınmalarını emretti.

Rebiülevvel

Hicri takvimde üçüncü aya Rebiülevvel denir ve son derece sevinçli bir aydır. “İlk bahar” veya “otlatmak” anlamına gelir, çünkü bu, toprak yeni yaşamla filizlenirken sığırların otlamaya başladığı zamandı. Rebiülevvel döneminde en belirgin olay, Hz. Muhammed‘in (s.a.v) MS 570 yılındaki doğumudur ama onun için de üzülüyorlar, çünkü MS 632‘de Rebiülevvel‘de vefat edip Allah’a (cc) döndü.

Rabi al-Thani 

Rabi al-Thani, takvimdeki dördüncü İslami aydır ve ‘ikinci bahar‘ anlamına gelir. Bu ayda meydana gelen bir dizi farklı olay var, ancak birçok Müslüman için yas zamanı. Yedinci Oniki Şii İmam Musa el-Kadhim‘in kızı Fatimah bint Musa ve Sufi şeyhi Abdul-Qadir Gilani, Rabi al-Thani sırasında öldü.

Jumada al-Awwal 

Jumada al-Awwal yılın beşinci ayıdır ve ‘ilk kavrulmuş toprak‘ anlamına gelir. Tarihsel olarak Jumada al-Awwal’ın İslam öncesi yazın ilk ayı olduğu düşünülüyor, ancak bazı insanlar bunun ‘donmak‘ anlamına geldiğine ve donmuş havanın kavrulmuş topraklara neden olduğuyla ilgili olduğuna inanıyor.

Jumada al-Thani

İslami takvimin altıncı ayı, ‘son kavrulmuş toprak‘ anlamına gelen Jumada al-Thani‘dir. Takvim içinde önemli bir aydır, ancak Müslümanların farklı mezhepleri farklı nedenlerle kutlar. Hz.Muhammed (SAV) ve Hatice‘nin en küçük kızı Fatıma ez-Zehra bu ayda doğdu ve o da bu ayda öldü. Halife Ebu Bekir‘in Cumada el-Thani sırasında vefat etmesi, bunu birçokları için bir yas ayı haline getirdi.

Recep

Receb, İslami takvimin yedinci ayıdır ve ‘saygı‘ veya ‘onur‘ anlamına gelir. Kutsal ayların ikincisidir ve bu nedenle bu aylarda savaşmak, çatışmak haramdır. Receb, Allah’ın (cc) ayı olarak kabul edilir ve bu nedenle yıl içinde oldukça önemli bir zamandır. Yaratıcının Receb‘i kutsal bir ay olarak belirlediğine inanılıyor.

Şaban

İslami yılın sekizinci ayı Şaban olarak adlandırılır ve Hz.Muhammed‘in (sav) ayı olarak kabul edilir. Öncesinde Receb, ardından da Ramazan ayı geldiği için bazen ihmal edilen ay olarak anılır, ancak yine de önemli bir aydır. Şaban, ‘dağınık‘ anlamına gelir ve Arapların tarihsel olarak su bulmak için dağıldığı yılın zamanıyla ilgilidir. Günümüzde birçok Müslüman, Ramazan’a hazırlanmak için Şaban’ı kullanıyor.

Ramazan

İslami takvimin dokuzuncu ayı en belirgin olanlardan biridir ve Müslüman cemaati dışında da iyi bilinir. Ramazan, tarihsel olarak yılın sıcak bir döneminde düştüğü için ‘yakıcı sıcak‘ anlamına gelir. Müslümanlar zihinlerini, bedenlerini ve ruhlarını temizlemek ve Allah’ın kendilerine lütfettiği nimeti hatırlamak için sabahtan akşama kadar oruç tutarlar. Oruç, Müslümanlara daha az şanslı olan kardeşlerinin aç kaldıklarında neler yaşadıklarına dair bir fikir verir.

Şevval

Ramazan’dan sonra “yükseltilmiş” anlamına gelen Şevval ayının 10. ayı gelir. Adın anlamı, dişi develerin normalde yılın bu zamanında hamile kalmasıyla ilgilidir. Şevval, Ramazan Bayramı’nın birinci gününden üçüncü gününe kadar süren bir kutlama ayıdır. Şevval boyunca pek çok yiyecek, hediye ve dualar değiş tokuş edilir ve birçoğu Ramazan’ın Allah (cc) tarafından kabul edilmesi için dua eder.

Zilkade

İslami takvimin 11. ayı, ‘ateşkes ayı‘ anlamına gelen Zil-Kade‘dir. Müslümanların güvenli bir şekilde hacca başlayabilmeleri için Allah‘ın (cc) şiddeti yasakladığı üçüncü kutsal aydır. Allah (cc) böyle buyurduğu için özeldir ve diğer kutsal aylarda olduğu gibi bu zamanda da iyilik ve kötülüklerin ağırlığı daha fazladır.

Zilhicce

İslami yılın son ayı, en kutsal ve en anlamlı olanıdır. Zilhicce hac‘ anlamına gelir ve Müslümanların bu ayda Hac ibadetlerini yerine getirmeleriyle ilgilidir. Allah’ın (cc) İslam’ı kesinleştirdiği Arefe Günü de dahil olmak üzere bu ayda birçok önemli gün vardır. Diğer önemli tarihler arasında Hz. İbrahim‘i (AS) ve onun Yaratıcı’ya olan bağlılığını onurlandıran Kurban Bayramı, Kurban Bayramı yer alır. Kurban Bayramı’ndan sonra, Kurban Bayramı olarak da adlandırılan Büyük Bayram gelir – büyük bir kutlama ve neşe zamanı. Zilhicce, Müslümanların haccı güven içinde tamamlayabilmeleri için dördüncü ve son kutsal aydır.

Yorum

Yorumlar

Yorum Bulunamadı
İlk yorumu sen yap!

Misyonumuz, okuyuculara İslami inançlar ve uygulamalar, Müslüman tarihi, İslam sanatı ve kültürü ve güncel olaylar dahil olmak üzere çeşitli konularda kapsamlı ve güncel içerik sağlamaktır.