Anasayfa
Kurbanın Önemi
Kurbanın Önemi

Kurbanın Önemi

Mümin
- Kez Okundu
16 Şubat, 2023

İslam dininde, İslami (kameri) yılın 12. ve son ayı, inanılmaz derecede kutsal ve kutsal bir zaman olan Zilhicce’dir. İki önemli olayın gözlemlendiği aydır: Kurban ve Kurban Bayramı (bazen ‘büyük bayram’ veya ‘büyük bayram’ olarak adlandırılır). İki olay, ardışık zamanlamaları nedeniyle yakından bağlantılıdır.

Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı‘ndan çok farklı olmayan üç günlük bir kutlamadır. Ailelerin ve arkadaşların bir araya gelme, hediye alışverişinde bulunma, yemek yeme ve birlikte dua etme zamanıdır. Ramazan Bayramı gibi, Kurban Bayramı da dini bir görevi yerine getirmek için yapılan bir kutlamadır. Ramazan Bayramı’nda farz olan ramazan, Kurban Bayramı’yla birlikte ise kurban kesmektir.

Kurban Bayramının Tarihi

Kurban, belirtildiği gibi, oldukça dini bir zamandır. Kurban’ın hikayesi Hz. İbrahim (AS) ile başlar.

Kurban Bayramı hikayesi, Hz. İbrahim‘in (AS) bir kez değil, defalarca rüyasında Allah (cc) tarafından oğlu İsmail‘i (AS) kurban etmesini istediği bir rüya gördüğünü anlatır. Bu, Allah‘a karşı bir sevgi ve teslimiyet sınavıydı. Allah‘ın (cc) emrine tereddütsüz teslim olmuş, kendisini ve evladını kurbana hazırlamıştır.

Hz. İbrahim‘in (AS) kurban kesmek için oğlunu Arafat Dağı‘na götürdüğü söylenmektedir. Oğlunun mecbur kaldığı dağa vardığında rüyasını oğluna anlatmış ve bunun Allah’a (cc) bir itaat olduğu inancını tekrarlamıştır.

Ancak oğlunu iple bağlayıp boğazlamak üzereyken, Allah (cc), İsmail‘in (AS) yerine bir koç gönderdi ve Hz. İbrahim (AS) onun yerine hayvanı kesti. Oğlu İsmail (AS), inanamayacak kadar yanında mükemmel bir şekilde duruyordu.

Müslümanlar Kurbanı Nasıl Verir?

Zilhicce’nin 10. gününde, dünyanın her yerindeki Müslümanlar kurban keserek bir hayvan keserler ve harika Kurban Bayramı’nı kutlarlar. Hz.İbrahim (AS) ve İsmail (AS)’in bu bağlılığını ve imanını kutlarlar.

İmkanı olan ve reşit olan her Müslüman kurban kesmeli ve kurban keserken şu kurallara riayet etmelidir:

  • Koyun ve keçiler en az bir yaşında olmalıdır.
  • İnekler ve bufalolar en az iki yaşında olmalıdır.
  • Develer en az beş yaşında olmalıdır

Ayrıca, tüm kurbanlık hayvanların sağlıklı olması ve aşağıdakileri kurban yapmaması gerekir:

  • Kör olmak (görüşlerinin üçte birini veya daha fazlasını kaybetmek) veya bir gözünü kaybetmek
  • Dişlerinin yarısı veya daha fazlasının eksik olması
  • zayıf olan
  • topal (kurban kendi başlarına yürüyebilmeleri gerekir)
  • Kökten kırılmış boynuzları varsa

Yukarıdaki kuralların yanı sıra, bir Müslümanın kurban vermek için nasıl kurban kesmesi gerektiğine dair kurallar da vardır. Şunları sağlamalıdırlar:

  • Kesim bıçağı keskindir, böylece gereksiz acı ve ıstıraptan kaçınılır (hayvanın önünde keskinleştirilemez)
  • Başka bir kurbanlık hayvanın gözü önünde hiçbir hayvan kesilmez
  • Kendileri yapacak bilgi birikimine sahip değillerse, en azından kurban için hazır bulunurlar.
  • Kesim anında “Bismillah, Allahu Ekber” derler.
  • Tamamen soğuyana kadar hayvanın derisi yüzülmez.

Neden Kurban Vermeliyiz?

Kurban hikayesi, koşulsuz sevgi ve bağlılığın dikkate değer bir örneğidir. Her anlamda Yüce Allah‘a (cc) karşı ciltler dolusu inanç ve bağlılıktan bahsediyor. Hz. İbrahim (AS) ve İsmail‘in dinlerine ve Yaratıcılarına olan eşsiz bağlılığını ve şevkini temsil eder.

Kurban’ın İslam’daki önemi büyük bir değere sahiptir ve Allah’a (cc) karşı bir bağlılık eylemidir, ancak aynı zamanda ihtiyaç duyduklarında başkalarına verme eylemidir. Geleneksel olarak, kurban için kesilen bir hayvan üç hisseye ayrılır: bağışçı ve ailesine bir pay, bağışçının arkadaşlarına bir pay ve ihtiyacı olan birine bir pay.

Yorum

Yorumlar

Yorum Bulunamadı
İlk yorumu sen yap!

Misyonumuz, okuyuculara İslami inançlar ve uygulamalar, Müslüman tarihi, İslam sanatı ve kültürü ve güncel olaylar dahil olmak üzere çeşitli konularda kapsamlı ve güncel içerik sağlamaktır.